CREDITCARD

Creditcard

Een creditcard is vandaag de dag bijna onmisbaar in de portemonnee. Het plastic betaalmiddel is ideaal voor online winkelen en komt tijdens de vakantie vaak van pas. Creditcards kunnen echter ook als leningen gebruikt worden. Het aankoopbedrag wordt namelijk niet direct, maar aan het einde van de maand van de rekening afgeschreven.

Creditcard zelden gratis

Een creditcard is zelden gratis. Voor het gemak van het hebben van een creditcard moet betaald worden. Over het algemeen wordt er een jaarlijkse bijdrage gerekend. Hiervoor ervaart de klant dan wel het gemak van de card en soms nog wat andere voordelen (zoals bijvoorbeeld een periodiek magazine, speciale aanbiedingen etc.). Deze worden maandelijks, per kwartaal of jaarlijks afgeschreven. Hoe hoger de bestedingsruimte van de kaart, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Creditcard als lening

Een creditcard kan ook als lening gezien worden. Bij veel creditcards is het mogelijk om gebruik te maken van gespreid betalen. Het uitgegeven bedrag wordt dan niet in een keer van je rekening afgeschreven, maar in maandelijkse termijnen. Hiervoor is vaak wel een aparte overeenkomst met de creditcard maatschappij nodig. Net als bij andere leningen dient er over de lening rente betaald te worden. Eén van de nadelen van een creditcard is dat de rentes die gerekend worden hoog zijn. Percentages boven de tien procent zijn niet uitzonderlijk.

Gelukkig betaal je niet over al je creditcard aankopen rente. Rente ga je pas betalen na het verstrijken van de betalingstermijn of als er gekozen wordt voor betalen in termijnen. Een creditcardmaatschappij brengt dan de rente in rekening over het uitstaande saldo: de lening. Wanneer het bedrag op de tegenrekening lager is dan het bedrag dat afgeschreven moet worden, wordt er eveneens rente in rekening gebracht. Een creditcard lijkt in dit opzicht dan ook veel op een variant van het doorlopend krediet.

Voordelen

Flexibel
(online) betaalgemak

Nadelen

(Jaarlijkse) kosten
Hoog rentepercentage

Comments are closed.